A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Дуальне навчання для студентів та посібник про атомну енергетику для школярів: МОН та «Енергоатом» підпишуть документ про співпрацю

Опубліковано 19 лютого 2021 року о 16:25


Міністерство освіти і науки України та ДП «НАЕК «Енергоатом» тісно співпрацюватимуть у питанні дуального навчання в закладах вищої та професійно-технічної освіти й популяризуватимуть професії галузі атомної енергетики. Найближчим часом сторони укладуть Меморандум про співпрацю. Також буде розроблено інтерактивний посібник про атомну енергетику для школярів. Він передусім зацікавить дітей, які бажають обрати професії, пов’язані з атомною галуззю, або здобути нові знання з ядерної фізики. 

«Наша мета — подолати розрив між теорією і практикою та підвищити якість підготовки кваліфікованих кадрів. Це досягається за допомогою дуальної форми освіти. Водночас важливо розуміти, що МОН не може змусити роботодавців співпрацювати із закладами освіти. Ми можемо тільки розповісти про переваги такого партнерства, далі — власний вибір роботодавців. Вони самі мають розуміти, що не тільки заклади зобов’язані готувати працівників, але й підприємства мають брати в цьому активну участь. Тому для нас дуже цінно, коли бізнес сам ініціює партнерство. Це означає, що наша комунікація є успішною», – зазначає заступник Міністра освіти та науки Ігор Гарбарук. 

Протягом останніх кількох років ДП «НАЕК «Енергоатом» активно популяризує професії, затребувані на їхньому виробництві. Щорічно компанія організовує низку просвітницьких проєктів для студентів і школярів. Вони мають змогу дізнатися захопливі факти про розвиток атомної енергетики в Україні та безпосередньо ознайомитися з діяльністю «Енергоатома». Зокрема, в закладах вищої освіти для студентів організовуються відкриті лекції з практиками та експертами компанії. Цьогоріч у межах проєкту «Онлайн-школа НАЕК «Енергоатом», окрім студентів ЗВО, планується долучити слухачів професійно-технічних училищ. Це значно підвищить зацікавленість майбутніх спеціалістів до роботи в атомній галузі. 

«Енергоатом» укладає тристоронні договори із ЗВО та абітурієнтами. Також компанія забезпечує студентам вищих та професійно-технічних закладів освіти проходження виробничих і переддипломних практик на АЕС. 

«Ми відкриті для всіх студентів, які хочуть пройти в нас практику. Працівники компанії радо допомагають практикантам в здобутті навичок, необхідних для роботи, вчать правильно працювати з технікою. Водночас постає важливість швидкої та якісної адаптації студентів після закінчення ЗВО на робочому місці. Саме тому ми вирішили впроваджувати такий інструмент, як дуальна форма навчання», – розповів директор департаменту з комунікацій ДП «НАЕК «Енергоатом» Олександр Курдінович.

Нагадуємо, що МОН затвердило методичні рекомендації для розроблення стандартів професійно-технічної освіти за компетентнісним підходом.