A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Досягнення команди МОН у сфері науки та інновацій у 2020 році

Опубліковано 31 грудня 2020 року о 11:25


У 2020 році Національним фондом досліджень підбито підсумки наукових конкурсів та обрано 216 проєктів, на які спрямовано 255,3 млн грн грантового фінансування, та вперше за 20 років вдалося суттєво вдалося підвищити оплату праці полярників.

«Реформування системи науки в Україні, наразі в пріоритеті для команди МОН. Цьогоріч нами розроблено зміни до законів про наукову і науково-технічну експертизу та щодо стимулювання діяльності у сфері трансферу технологій. Також опрацьовано Концепцію реалізації державної політики розвитку українських е-інфраструктур до 2023 року, підписано  Програму спільної діяльності Міністерства освіти і науки України та Національної академії педагогічних наук України на 2021-2023 роки. Ми намагаємось об’єднати зусилля фахівців МОН із науковцями для розвитку системи освіти і науки країни в контексті європейської інтеграції та світової глобалізації», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Упродовж 2020 року:

  • 216 наукових проєктів отримали фінансування з Національного фонду досліджень;
  • проведено атестацію 224 державних  наукових установ;
  • підвищено зарплати учасників Антарктичної експедиції;
  • створено міжвідомчу робочу групу для реалізації документів щодо посилення захисту екосистеми та розвитку економіки Чорного моря;
  • завершено участь у програмі «Горизонт 2020» – 203 грантових угоди на суму понад 38 млн євро;
  • створено передумови для участі України в рамковій програмі «Горизонт Європа» (Horizon Europe);
  • відбувся конкурс молодих вчених на отримання державної стипендії імені Героїв Небесної Сотні; 
  • надано доступ до повнотекстових ресурсів (електронних книг) бази даних ScienceDirect;
  • врегульовано фінансування Національним фондом досліджень України (НФДУ) проєктів, обраних переможцями спільних конкурсів з іноземними науковими товариствами;
  • відкрито перший Музей науки.

Для увічнення подій Революції Гідності та вшанування подвигу Героїв України – Героїв Небесної Сотні призначено стипендії найкращим молодим вченим. Також ухвалено рішення забезпечити українських вчених за рахунок бюджетних коштів доступом до повнотекстових ресурсів (електронних книг) бази даних ScienceDirect та проведено онлайн-семінар для науковців щодо застосування інструментів Google у сфері наукових досліджень та публікацій.

У вересні цього року Мала академія наук України відкрила перший Музей науки в місті Києві. У музеї представлені експонати зі США, Канади, Великої Британії, Швеції та Польщі. Основою Музею є освітні програми для відвідувачів різного віку: від турів для вчителів і захопливих наукових шоу – до відкритих лекцій та навчальних програм для родин.

Також успішно реалізовано програму «Горизонт 2020», що відкриває можливості в подальшій співпраці з Євросоюзом та участі в наступній програмі з досліджень та інновацій «Горизонт Європа».

Нагадаємо, затверджено 54 проєкти робіт молодих вчених на 2021 рік.