A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Дошкільна освіта не має бути заручником доходів громад, потрібна державна субвенція,- заступник Міністра Павло Хобзей

Опубліковано 31 травня 2018 року о 13:22

Сьогодні дошкільна освіта повністю фінансується з місцевих бюджетів і є заручником доходів громад - щоб це виправити потрібна субвенція з державного бюджету. Про це заявив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей на Карпатському форумі регіонального розвитку сьогодні, 31 травня 2018 року, у місті Яремче.

«Ми живемо в світі, де передові країни зараз роблять наголос на ранній розвиток дитини. І ранній розвиток - це вже не з 3 років, коли в нас починається масова дошкільна освіта, а мало не з утроби матері.  У нас зобов‘язання щодо дошкільної освіти не прописані в Конституції так, як щодо шкільної. Це дає підстави Мінфіну говорити про те, що дошкілля - питання місцевих органів самоврядування, яке вже роками повністю фінансується з місцевого бюджету.  Тут є об‘єктивна складова - після реформи децентралізації державний бюджет втратив значні ресурси. Однак нам потрібно шукати рішення, бо наша країна втратить позиції в розвитку людських ресурсів. Дошкільна освіта не має бути заручником доходів громад, потрібна державна субвенція, щоб вирівняти можливості дітей по всій країні. І в прийнятті цього рішення нам потрібна підтримка народних депутатів, бо самі ми таке питання вирішити не зможемо»,- зазначив Павло Хобзей.

Він також наголосив,  що наразі основне тактичне завдання Міністерства у сфері дошкільної освіти - домовитися з місцевими органами самоврядування у великих містах щодо ліквідації черги дітей у дитсадки.

«Потрібно розуміти, що черга в дитсадки - проблема великих, заможних та розвинених міст. Це якраз ті органи самоврядування, що найбільше виграли від децентралізації та отримали найбільші ресурси. Зараз на доручення Прем‘єра ми спільно з органами місцевого самоврядування створили план подолання черги до 2020 року і маємо виконати його вчасно»,- підкреслив заступник Міністра.

Нагадуємо, що у 2018 році органи місцевого самоврядування планують створити 34,9тис місць у закладах дошкільної освіти. Відповідні показники закладено в затвердженому Кабміном Плані подолання черги в заклади дошкільної освіти до 2020 року.