A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Добір кандидатів до складу предметних (галузевих) експертних комісій та експертних груп

Опубліковано 17 грудня 2020 року о 11:10


Міністерство освіти і науки України оголошує добір кандидатів до складу предметних (галузевих) експертних комісії та експертних груп, уповноважених проводити експертизу та ухвалювати рішення щодо надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам. Відповідний лист було надіслано до місцевих органів виконавчої влади та закладів освіти.

У листі зазначається, що до складу комісій можуть входити:

  • наукові та науково-педагогічні працівники;
  • педагогічні працівники закладів освіти;
  • викладачі та методисти закладів післядипломної педагогічної освіти;
  • перекладознавці та перекладачі;
  • психологи;
  • фахівці в галузі інформаційних технологій;
  • представники інститутів громадянського суспільства.

Кандидати до складу комісій повинні мати відповідну фахову освіту, як правило, науковий ступінь та/або вчене звання (для наукових та науково-педагогічних працівників), досвід педагогічної, науково-педагогічної, наукової чи практичної діяльності не менше п’яти років у відповідній сфері, знати науково-методичні та психолого-педагогічні вимоги щодо викладання предметів, методик та технологій навчання й виховання, володіти навичками проведення експертизи.

Також у листі зазначено, що членами комісії з проведення антидискримінаційної експертизи можуть бути лише фахівці, які пройшли відповідне навчання для проведення цієї експертизи.

При цьому до складу комісій не можуть входити автори підручників (зокрема електронних), гриф яким надано протягом останніх п’яти років, та представники видавців (виробників, постачальників), близькі особи зазначених осіб, коло яких визначено законодавством, та особи, що мають конфлікт інтересів.

Кандидатам, які виявили бажання увійти до складу комісій, потрібно до 15 січня 2021 року заповнити відповідну анкету кандидата та прикріпити до неї наступні документи:

  1. сканкопія письмової заяви (написаної власноруч або з використанням комп’ютерної техніки із проставленням власноручного підпису) про бажання особи бути членом Комісії та/або експертної групи (зразок);
  2. мотиваційний лист щодо бажання бути членом Комісії;
  3. письмову згоду на обробку персональних даних (зразок).
  4. інформацію про досвід написання та/або проведення експертизи навчальних програм, навчальної літератури (за бажанням).

Довідково

Добір кандидатів до складу комісій було оголошено відповідно до Порядку надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20 липня 2020 року № 931 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11 листопада 2020 року за № 1119/35402.