A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Днями МОН оголосить переможців наукового конкурсу, в якому брали участь роботи з морських досліджень

Опубліковано 18 жовтня 2018 року о 18:24

Найближчими днями будуть визначені переможці конкурсу наукових робіт, у якому цього року вперше серед пріоритетів були морські дослідження. Про це розповів генеральний директор директорату науки МОН України Дмитро Чеберкус під час прес-конференції за підсумками семінару під егідою ООН, присвяченому оцінці проблем Світового океану та Чорноморського басейну. Він проходив 17-18 жовтня в Одеському національному університеті імені Мечникова.

"У межах наших ресурсів ми стимулюємо науковців проводити морські дослідження. Адже зараз цей напрям є одним із пріоритетів МОН, ми відновлюємо морську науку в Україні після критичних втрат внаслідок анексії Криму. Тож у межах конкурсів наукових робіт, які проводить та фінансує МОН, ми цього року спеціально обрали одним з пріоритетних напрямів морські дослідження", - пояснив Дмитро Чеберкус.

Він розказав, що загалом на конкурс надійшло понад 15 робіт.

"Не можна сказати, що це багато, однак враховуючи, що конкурс за цим пріоритетом ми проводимо вперше, то це досить гарний результат. Днями конкурсна комісія підіб'є підсумки конкурсу. І ми маємо надію, що ці роботи будуть на високому рівні, і що більшість із них отримає фінансування та почнуть виконуватися із січня 2019-го" - пояснив очільник директорату.

Він також нагадав, що конкурс наукових робіт є точковою підтримкою для відновлення морської науки в Україні. Водночас зараз йде робота над Концепцією державної цільової програми морських досліджень, яка визначить стратегію розвитку сфери. МОН уже підготувало проект цього документа і наразі він перебуває на погодженні в центральних органах влади.

"Ми плануємо до кінця року подати на затвердження Кабінету Міністрів цю Концепцію, щоб уже з 2019-го готувати саму програму та конкретний план заходів для відновлення інфраструктури, проведення пріоритетних досліджень тощо. Попри те, що ми втратили значні наукові ресурси, понад дві третини морської зони, ми маємо амбіції залишитися морською державою і виконувати на високому рівні морські дослідження", - зазначив Дмитро Чеберкус.

Нагадуємо, що на 2 дні в Україну обговорити основні загрози Світовому океану та, зокрема, проблеми в Чорноморському басейні приїхали провідні дослідники моря з понад 25 країн світу.