A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Дніпропетровщина приєднується до реалізації проєкту «Президентський університет»

Опубліковано 25 грудня 2021 року о 17:27


23 грудня 2021 року на базі Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара у онлайн-форматі відбувся круглий стіл щодо практичних напрацювань науково-освітньої платформи для формування Президентського університету за участю першого заступника Міністра Андрія Вітренко, заступника очільника МОН Ігоря Гарбарука, народних депутатів, науковців і освітян.

Андрій Вітренко зазначив, що МОН зацікавлено у співпраці Президентського університету з кращими університетами країни, які вже використовують передовий науково-освітній досвід під час навчального процесу. Новий заклад має стати інноваційним центром, який забезпечить Україну найкращими професіоналами за затребуваними професіями шостого технологічного укладу. 

«Завдяки новому університету ми маємо шанс на грандіозний прорив у сфері освіти та науки, який забезпечить Україні місце серед інноваційних і технологічних націй», – зауважив Андрій Вітренко.

Народна депутатка від фракції «Слуга Народу» та Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України Юлія Гришина повідомила, що підготовка Законопроєкту «Про Президентський університет» знаходиться на завершальній стадії. 

«Розробляється концепт організаційно-правової форми закладів вищої освіти, загальної екосистеми, частиною якої повинен бути кожен заклад за аналогією з європейськими стандартами. Усі процеси реалізуються для стрімкого реформування вищої освіти, надання фінансової автономії закладам освіти та створення можливостей комерціалізації винаходів, надбань і публікацій», – підкреслила Юлія Гришина.

З концепцією Президентського університету учасників круглого столу ознайомив заступник глави МОН Ігор Гарбарук. 

«Освіта та наука мають стати тими рушіями, які змінять життя країни на краще. Президент України ініціював створення інноваційного навчального закладу, який забезпечить реалізацію національних освітніх, наукових і підприємницьких проєктів», – зазначив Ігор Гарбарук.

Ректор Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Сергій Оковитий зауважив, що Президентський університет стане драйвером науково-технічного прогресу в Україні.

Досвідом і практичними спостереженнями поділився ректор Українського державного університету науки і технологій, Голова Ради ректорів закладів вищої освіти Дніпропетровської області Олександр Пшінько. Він повідомив, що Президентський університет – місце, де можна використати світові надбання галузі дидактики та науки. Ректор запропонував проведення конкурсів на заміщення вакантних посад науковців і педагогів в університеті. 

«Ми мріємо створити дослідне виробництво. Коли буде реалізовано “замкнутий цикл виробництва”, який уже існує в іноземних університетах, наші розробки стануть безцінними», – додав Олександр Пшінько.

Ректор Університету імені Альфреда Нобеля Борис Холод зазначив, що доцільно реалізовувати проєкт як елемент мережі партнерських університетів регіонів України, які разом зможуть виділити кращі спільні напрацювання для майбутнього навчального закладу.

Наукова, освітянська спільнота та професорсько-викладацький склад висловили безумовну підтримку стосовно створення Президентського університету, а також готовність поділитися отриманим досвідом і напрацюваннями професіоналів. 

Партнерами новітнього освітнього закладу стануть університети, які мають напрацювання у відповідній сфері. Наприклад, за напрямом ракетобудування партнером може стати Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара. НТУ «Дніпровська політехніка» буде надавати експертну підтримку з питань енергетичних, нано- та IT-технологій. Дніпровський державний медичний університет – з напряму біотехнологій. З питань дипломатії – Університет імені Альфреда Нобеля. 

Нагадаємо, МОН і Національна академія наук підписали Меморандум щодо реалізації проєкту «Президентський університет».