A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Діти повинні отримувати освіту у безпечних умовах, – Сергій Шкарлет в Міжнародний день захисту освіти від нападів

Опубліковано 09 вересня 2020 року о 17:00


Сьогодні, 9 вересня 2020 року, Україна разом зі світом вперше відзначає Міжнародний день захисту освіти від нападів. Його проголосила Генеральна Асамблея ООН 29 травня 2020 року – в п’яту річницю ухвалення Декларації про безпеку шкіл, до якої Україна долучилась минулого року.  

“Україні важливо оберігати дітей від прямого впливу конфліктів на якість освіти і можливість її здобувати. Насамперед це стосується військового конфлікту на Сході України. Лише протягом першого півріччя 2020 року було зафіксовано 10 випадків пошкодження шкіл через військові дії, а з 2014 року кількість пошкоджених закладів освіти перевищує 750. Найближчим часом Україна має впроваджувати положення підписаної Декларації про безпеку шкіл, щоб кожен український учень мав змогу навчатися у безпечному освітньому середовищі”, – зазначив  т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет. 

Безпосередній вплив конфлікту відчувають понад 400 тис дітей – вони проживають та відвідують школи у 20-кілометровій зоні по обидва боки від лінії розмежування, в якій є загроза обстрілів та присутній високий рівень мінного забруднення. Протягом 2017-2019 років відбулось щонайменше 59 нападів на заклади освіти у зоні конфлікту. 

Окрім того, десятки шкіл розташовані безпосередньо поруч із військовими об’єктами, що наражає їх на небезпеку нападів. Обстріли з мінометів, стрілецької зброї та застосування вибухових речовин призвели до десятків інцидентів пошкодження шкіл, що мали місце вздовж лінії зіткнення в цей період. Окремі школи зазнали нападів по кілька разів.

“Минув майже рік відтоді, як Україна підписала Декларацію. Настав час перетворити зобов'язання на дії. Я спілкувалася з батьками, дітьми та вчителями. Усі вони сподіваються на більш безпечне навчальне середовище. Це досяжне завдання, якщо органи влади об’єднають свої зусилля”, – зазначила Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Україна підписала Декларацію про безпеку шкіл 20 листопада 2019 року. Зокрема, документ містить зобов’язання попереджувати напади на заклади освіти та їхнє використання у військових цілях у період збройного конфлікту. Декларація також передбачає збереження безпеки в закладах освіти, захист права на освіту та моніторинг порушень прав дітей в умовах збройного конфлікту. Важливим аспектом приєднання до Декларації є відновлення освітньої інфраструктури, забезпечення психологічної реабілітації учнів, батьків і вчителів, сприяння проведенню тренінгів з безпеки та охорони здоров'я тощо.

Довідково: 

Міжнародний день захисту освіти від нападів, який відзначається 9 вересня, проголосила Генеральна Асамблея ООН 29 травня 2020 року. Цей день покликаний привернути увагу до важкого становища понад 75 млн дітей 3-18 років у 35 країнах, які постраждали від конфліктів, та їхньої нагальної потреби в підтримці галузі освіти.

Згідно з Резолюцією Генеральної Асамблеї, уряди несуть першочергову відповідальність за забезпечення захисту та інклюзивної якісної освіти, а також за рівноправність в освіті на всіх рівнях для всіх учнів, особливо тих, які знаходяться в несприятливому становищі. 

Нагадаємо, МОН спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) запустили інформаційну кампанію “Школо, ми готові”. Мета кампанії – проінформувати  вчителів і адміністраторів шкіл, учнів та батьків про правила та умови безпечного навчання в умовах пандемії COVID-19 у навчальному році 2020/2021