A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Держслужба якості освіти має надати експертний висновок щодо відповідності новому Держстандарту програм, що не є типовими – деталі процедури

Опубліковано 16 березня 2018 року о 17:28

Міністерство освіти і науки України пропонує до ознайомлення деталі процедури, за якою програми, що не є типовими, отримують експертний висновок щодо їх відповідності новому Державному стандарту початкової освіти. Наголошуємо, що цей експертний висновок потрібен лише для використання програм, що не є типовими, у першому класі початкової школи, що навчатиметься за новим Державним стандартом початкової освіти з 1 вересня 2018 року.

Так, насамперед, розробники (автори) освітніх програм загальної середньої освіти, що не є типовими, мають звернутися до Державної служби якості освіти (ДСЯО) і подати такий пакет документів:

1. Лист-клопотання щодо проведення експертизи програми.

2. Програма (текст) за підписом розробників (авторів) або її завірена копія.

3. Електронна копія програми у форматі PDF.

4. Пояснювальна записка до програми.

5. Матеріали апробації (експерименту) програми, відповідного навчально-методичного забезпечення (у разі наявності).

6. Експертні висновки (у разі наявності).

Документи надсилаються у Державну службу якості освіти за адресою  м. Київ, вул. Ісаакяна, 18. У разі виникнення труднощів чи додаткових питань щодо формування та подачі документів до ДСЯО можна звертатися за телефоном  (044) 236-50-96 або на електронні скриньки: [email protected] чи [email protected]

Планується, що експертний висновок щодо відповідності програм буде наданий ДСЯО до 1 травня 2018 року. Це необхідно для того, щоб школи, які планують використовувати відповідні програми, змогли нормально підготуватися до навчального року, провести відповідні консультації з батьками та педагогічним колективом. З огляду на це Державна служба якості освіти просить подати документи для експертизи програм до 1 квітня 2018 року.

Після того, як програми, що не є типовими, отримають позитивний висновок про відповідність Держстандарту від Державної служби якості освіти, школи мають звернутися до ДСЯО та підтвердити намір навчати дітей за цими програмами.

Попередньо заклад освіти має погодити використання відповідної програми з батьками (оскільки ці програми передбачають необхідність вкладення додаткових фінансових ресурсів, що не забезпечуються державою) та схвалити її на педагогічній раді закладу. За результатами цих погоджень програму має затвердити керівник закладу, після чого й звернутися до Держслужби якості.

Нагадуємо, що цього тижня Уряд затвердив положення, в якому прописані повноваження Державної служби якості освіти (ДСЯО).

Також раніше МОН повідомило, що не типові освітні програми можуть пройти експертизу на відповідність новому Держстандарту, щоб продовжити працювати для першокласників 2018-го року. Всі інші класи, що навчаються за старим державним стандартом, можуть використовувати ці програми і не далі без додаткових погоджень.