A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

День, коли стають справжніми полярниками, – дослідники Антарктиди з усього світу святкують Мідвінтер

Опубліковано 22 червня 2018 року о 10:28

Сьогодні дослідники Антарктиди з усього світу відзначають одне з найважливіших свят полярників – Мідвінтер або «Середину зими». Цей день святкують уже понад 100 років.

Традиційно відзначають Мідвінтер й учасники українських експедицій. Так, на станції Академік Вернадський обов’язковим елементом святкування стало «хрещення» у крижаній воді, після якого кожен новачок отримує право називатися справжнім полярником.

Крім того, до свята проводять спортивні змагання – шахи, більярд, футбол, біатлон, перетягування канатів тощо. Цього року наші полярники вперше змагатимуться з 10 видів спорту. За їх словами, проведенню спортивних поєдинків на вулиці сприяє навіть природа – вперше за кілька тижнів припинився сильний шквальний вітер.

Ввечері ж учасники нинішньої – 23-ї – експедиції  планують поставити виставу про Антарктиду. 

У складних умовах щоденної роботи такі свята – важлива складова дозвілля полярників. Це дає можливість знизити психологічну напругу та згуртувати дослідників.

Однією з найголовніших традицій цього дня є й обмін привітаннями. Полярники з різних країн вітають одне одного з «Серединою Зими», бажають успішних досліджень та легкого шляху додому. Останніми роками українські зимівники обов’язково надсилають на «велику землю» групове вітальне фото з державними символами, написами, тематичними малюнками.

Цього року проведення засідання міжнародного Наукового комітету з антарктичних досліджень (SCAR) у Давосі співпадало з Мідвінтер. Звідти наша українська делегація, куди входить представники Національного антарктичного наукового центру та інших дослідницьких установ України, надіслала свої вітання з Мідвінтер. 

Зі святом українських полярників привітала й Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Вона подякувала учасникам експедицій та відзначила: «І я, і вся країна пишаємося тим, що завдяки вашій тяжкій щоденній роботі Україна є в «елітному клубі» держав, які проводять дослідження на Антарктичному континенті. Ви – вартові людства, адже першими відстежуєте зміни клімату та розповідаєте про них. Ви вивчаєте, як можливості антарктичних рослин можуть допомогти для лікування складних хвороб і докладаєте всіх зусиль, щоб найближчим часом це стало реальністю. Ви працюєте над тим, щоб зберегти ту неймовірну фауну, яка є в Антарктиді». 

Міністр також наголосила, що українські полярники хоробро і стійко витримують всі негаразди, щоб давати світові нові відкриття, та побажала їм тепла і сонця, наснаги, здоров’я і натхнення.

Нагадуємо, що завдяки антарктичним дослідженням українські вчені зараз здійснюють унікальну наукову розробку, яка в майбутньому може дати низку нових можливостей з лікування захворювань шкіри, захисту від ультрафіолету та адаптації рослин до стресових умов

Раніше на станцію Академік Вернадський вирушила 23-я Українська антарктична експедиція – вони вивчають озонову діру, магнітне поле та пінгвінів.