A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Делегація МОН перебуває з робочим візитом у Республіці Таджикистан

Опубліковано 30 березня 2021 року о 11:30


Протягом 30 березня – 1 квітня 2021 року делегація Міністерства освіти і науки України та керівників закладів вищої освіти на чолі з Міністром Сергієм Шкарлетом перебуває з робочим візитом у Республіці Таджикистан.

Під час візиту у столиці Республіки Таджикистан, місті Душанбе, відбувається освітній форум "Навчайся в Україні", організований Українським державним центром міжнародної освіти МОН. У його роботі беруть участь міністри освіти і науки України та Республіки Таджикистан, Посол України в Республіці Таджикистан, представники майже 80-ти провідних закладів вищої освіти України.

Під час зустрічі з Міністром освіти і науки Республіки Таджикистан Махмадюсуфом Сайдали Імамзодом Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет висловив вдячність за теплий прийом української делегації та можливість особистого знайомства, попри наявні труднощі через пандемію коронавірусу. Він наголосив на тому, що проведення таких масштабних заходів відкриє нові горизонти і перспективи розвитку двосторонніх проєктів у галузі освіти і науки на принципах взаємності та результативності.

"В Україні триває робота над розробкою та впровадженням єдиної міжвідомчої електронної платформи щодо набору іноземних студентів до українських закладів вищої освіти. Це допоможе прибрати недобросовісних посередників та мінімізувати корупційні ризики при поданні документів іноземцями для вступу до ЗВО України. Наразі спільно з Мінцифри напрацьовується нормативно-правова база для функціонування платформи", – розповів Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Він повідомив, що станом на 1 січня  2021 року у закладах вищої освіти України навчається 134 громадянина Республіки Таджикистан, з них 26 – за рахунок державних стипендій, 108 – за контрактом.

"В Україні є значний освітній і науково-дослідний досвід і традиції, а українські університети мають достатній потенціал для забезпечення якісної підготовки фахівців з вищою освітою з урахуванням вимог сучасного ринку праці та проведення наукових досліджень", – підкреслив Сергій Шкарлет.

Міністр висловив упевненість, що проведення першого форуму ректорів провідних університетів України і Республіки Таджикистан сприятиме встановленню та активізації прямих зв'язків між університетами обох країн, а також відкриє додаткові можливості для продуктивної співпраці та реалізації поставлених завдань.

Також сторони обговорили питання оновлення нормативно-договірної бази у галузі освіти і науково-технічного співробітництва.

Окрім того, у межах форуму відбудеться зустріч із випускниками українських ЗВО, які на сьогодні очолюють різні органи влади у Республіці Таджикистан.

Зазначимо, захід відбувається на виконання Указу Президента України № 210/2020 "Про вдосконалення вищої освіти в Україні", зокрема з метою популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів.

Нагадаємо, Міністр Сергій Шкарлет провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Таджикистан в Україні Назрізодою Давлаталі Хайдаром.