A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Борис Сорочинський залишає пост виконавчого директора НФДУ, робота фонду продовжується за планом

Опубліковано 06 травня 2020 року о 19:14

Борис Сорочинський завершує свою роботу на посаді виконавчого директора Національного фонду досліджень України. Відповідне рішення було прийняте Кабінетом Міністрів сьогодні, 6 травня 2020 року, на підставі заяви Бориса Сорочинського.

“Я вбачав своє головне завдання в тому, щоб зрушити, нарешті, з місця  роботу фонду та підготувати його до старту конкурсів. Минулого тижня Наукова рада прийняла рішення про початок перших двох конкурсів 12 та орієнтовно 18 травня, дирекція фонду повністю готова до їх проведення. Етап запуску завершено, поставлена ціль досягнута, і я прийняв рішення піти з посади виконавчого директора. Процес припинення моїх повноважень триватиме до 19 травня. У цей час я в повному обсязі виконуватиму свої обов'язки з забезпечення роботи фонду, зокрема, оголошення та проведення конкурсів”,  пояснив Борис Сорочинський.

Голова НФД Леонід Яценко подякував йому за проведену роботу, відзначивши професійну та ефективну діяльність дирекції фонду. 

Так, команда під проводом Б.Сорочинського в конструктивній взаємодії з Науковою радою НФД фактично з нуля запустила нову інституцію для розвитку української науки: розроблено необхідні внутрішні документи, створено та запущено сайт із можливістю реєстрації експертів і подання проєктів, сформовано базу експертів, розробляються програмні модулі для проведення конкурсу, вирішені або вирішуються питання щодо діяльності фонду як бюджетної організації тощо.

“Після 19 травня тимчасово виконувати обов'язки керівника буде Сергій Губар, нині перший заступник виконавчого директора НФДУ. Його головним заданням буде забезпечення планової роботи дирекції, насамперед, проведення конкурсів із дотриманням визначених Наукової радою умов і термінів”, — повідомив Леонід Яценко.

Сергій Губар запевнив, що робота фонду продовжиться в штатному режимі, а  поставлені завдання будуть виконані.

Нагадуємо, що Національний фонд досліджень України було створено 4 липня 2018 року. Одним із його важливих завдань є грантова підтримка досліджень і розробок українських учених незалежно від їхнього відомчого підпорядкування.

Органами управління фонду є:

  • наглядова рада (її функції виконує Науковий комітет Нацради з питань розвитку науки і технологій);
  • Наукова рада (до неї входить 30 провідних українських вчених із наукових установ і вишів, персональний склад затверджено Урядом 27 грудня 2018 року);
  • голова фонду (6 березня 2019 року на цю посаду був призначений Леонід Яценко);
  • виконавча дирекція.  

27-30 квітня 2020 року під час онлайн-засідання Наукова рада НФД прийняла рішення про оголошення перших двох конкурсів наукових і науково-технічних проєктів: 

  • «Наука для безпеки людини та суспільства» з 12 травня;
  • «Підтримка досліджень провідних та молодих учених» орієнтовно з 18 травня.