A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

"Біжи по коридору – і будь здоровим". Інтерв’ю з керівником Комітету фізичного виховання і спорту МОН України Вадимом Стеценком

Опубліковано 04 січня 2023 року о 10:45


24 лютого життя кожного українця перегорнулося. Нам усім довелося відкласти свої плани і стати на захист України, кожному на своєму фронті.

Ворогу не вдалося нас зламати. Ми довели, що українці – сильна, потужна, єдина нація. Попри війну – життя триває: ми працюємо і навчаємось, щоб у нашої Держави було світле майбутнє, щоб наші діти зростали вільними, освіченими, здоровими.

Про те, як в умовах воєнного стану працював Комітет з фізичного виховання і спорту МОН України, поговорили з його керівником Вадимом Стеценком.

Цей рік, безумовно, був надзвичайно важким для країни, важким для освіти, важким для учнівського і студентського спорту. Чи вдалося бодай частково реалізувати задумане в умовах війни?

  • У нас були досить великі плани на 2022 рік, але війна все змінила. Ми маємо два приорітетних напрямки: перший – рухова активність, фізичне виховання; другий – учнівський і студентський спорт.

Для залучення учнів та студентів до рухової активності необхідно використовувати різні цікаві інструменти: 60 хвилин руху в закладах освіти у вигляді рухових перерв, рухові хвилинки, використання рухових активностей на інших уроках, проведення цікавих уроків фізичної культури, поєднання комп’ютерних ігор з руховою активністю та інших.

Дуже важлива і позакласна робота: відкриття секцій, спортивних клубів на базі закладів освіти, а також співпраця з ДЮСШ, федераціями з видів спорту, тренерами та спортінтернатами.

Також ми збиралися повернутися після коронавірусу до тих заходів, які проводили до початку пандемії. Загалом це близько 500 спортивних і спортивно-масових заходів!Але, звісно, після початку повномасштабного вторгнення ми не змогли реалізувати все задумане. У січні-лютому Комітет ще встиг провести 3 спортивних змагання, а далі була перерва.

Однак ми не зупинялися: працювали онлайн, шукали можливості для того, щоб доносити до нашої молоді інформацію, як можна займатися фізичною культурою в онлайн-режимі, що можна робити в таких умовах. Тому проводилися різноманітні семінари, вебінари, спортивно-масові заходи в онлайн-режимі, флешмоби, челенджі у тому числі присвячені нашим захисникам.

Яку кількість учнів і студентів вдалося залучити до рухової активності та спорту?

  • Якщо говорити загалом, то за цей рік ми провели 77 спортивних і спортивно-масових заходів, до яких було залучено 98 400 учасників.

Це всеукраїнський челендж «До перемоги!», флешмоб «Захисникам України присвячується» та онлайн-марафоні «Рух - це здорово!», Cool Games, заходи присвячені Міжнародному дню студентського спорту та інші заходи. Учні і студенти брали участь у міжнародних спортивних змаганнях. Це дуже непоганий результат для цього року!

Тобто відома багатьом з дитинства фраза “Не біжи по коридору” – це не про засади роботи комітету?

  • Абсолютно. Напрямки нашої роботи – рухова активність, учнівський та студентський спорт – нерозривно пов’язані. Чим більше учнів і студентів ми залучимо до рухової активності, тим більше будемо мати тих, хто захоче в майбутньому займатися тим чи іншим видом спорту і представляти Україну на міжнародних змаганнях різного рівня та виборювати медалі різного ґатунку.

А ті хто не будуть займатися професійно якимось видом спорту, матимуть гарну фізичну підготовку та бажання її підтримувати упродовж всього життя.

Для цього потрібно створювати умови для рухової активності в закладах освіти, відкривати секції та клуби з видів спорту.

На уроках фізкультури, на мій погляд, було б доцільно використовувати модулі з видів спорту та цікавих активностей, таких як Cool Games.

Тренери з видів спорту в регіоні повинні бути зацікавленими співпрацювати з вчителями фізичної культури, проводити цікаві відкриті уроки з того чи іншого виду спорту та зацікавлювати талановитих дітей до занять конкретним видом спорту.

Також потрібно проводити цікаві змагання, які не є власне видом спорту. На прикладі Cool Games ми бачимо, що такі змагання допомагають виявити координованих і талановитих дітей, які також мають можливість бути залученими до того чи іншого виду спорту!

В цьому повинна бути спільна робота обласних, місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, директорів та ректорів закладів освіти, вчителів та викладачів фізичної культури, федерацій та тренерів з видів спорту!


Єдина позиція і правила для вчителів

Як усе це сприймають викладачі фізичної культури?

  • Учитель фізкультури, на мій погляд, може бути найкрутішим вчителем у школі!

Тому що наша молодь хоче драйву, а вчитель і викладач фізичної культури може це дати, якщо буде використовувати іноваційні і цікаві інструменти на уроках та заняттях в закладах освіти, які ми рекомендуємо!

Але для цього потрібно одночасно бути педагогом, менеджером, шоуменом, комунікабельною людиною, розбиратися в різних видах спорту та спортивних напрямках.

Щоб зацікавити дітей, він має бути мотивованим і зацікавленим, мати підтримку керівництва закладу освіти та забезпечений необхідним спортивним інвентарем.

Сьогодні питання модулів з видів спорту дуже активно обговорюється і втілюється в життя в закладах освіти. Це окрема тема, яка викликає багато питань.

Зокрема, маємо такі проблеми: відсутність бажання деяких керівників закладів освіти забезпечувати умови для рухової активності серед учнівської та студентської молоді; деякі вчителі та викладачі фізичної культури не мають бажання змінювати свої підходи до проведення уроків та занять; відсутність необхідного інвентарю, неналежна спортивна інфраструктура та інші.

На мою думку, вчитель фізичної культури та викладач фізичного виховання, маючи бажання та рекомендації, може обрати цікаві інструменти для залучення учнів та студентів до рухової активності.

Хочу щиро подякувати вчителям та викладачам, які вже втілюють в життя іноваційні підходи до залучення учнів і студентів до рухової активності.


Розвивати те, що маємо

Можливо, в цьому плані нам варто було б запозичити американську чи європейську модель?

  • Дуже цікаве питання. Багато фахівців говорять, що існує начебто класна модель в Америці чи Європі, але, зазначу, вона там не єдина.

Як в Америці, так і в Європі, працюють різні моделі. В закладі освіти є класичні уроки фізкультури, а можуть при закладах освіти діяти клуби з видів спорту, які популярні в тому чи іншому регіоні, а також використовуються різні рухові активності та прогулянки.

Багато говорять про американський студентський спорт. Хочу інформувати, що в США кожен коледж та університет має спортивну інфраструктуру для розвитку 10-15 видів спорту, яка забезпечується державою, і кожен заклад освіти обов’язково повинен представляти себе на американських студентських змаганнях. У них коледжі та університети поділяються на три дивізіони. Універсітети зацікавлені в тому, щоб спортсмени з інших країн навчалися в їхніх закладах освіти та представляли їх на національних змаганнях, тому надають спортсменам пільги на навчання, проживання та харчування. І спорт високих досягнень розвивається через студентські ліги з різних видів спорту.

Тому треба працювати і вдосконалювати свою систему розвитку спорту в Україні. Комітет проводить всеукраїнські Гімназіади і Універсіади України з різних видів спорту, в яких беруть участь учні та студенти з усіх регіонів України. З кожним роком кількість закладів освіти, які беруть участь у змаганнях, збільшується. В останній універсіаді, яку провели до коронавірусу, брали участь 130 університетів, це дуже класний показник!

В Гімназіаді беруть участь учні з 25 регіонів України. Також проводяться інші всеукраїнські змагання з різних видів спорту та рухових активностей.

Чи проводилися цього року змагання в Україні? 

  • Ситуація така, що ми змогли провести змагання в тих регіонах там, де отримали погодження військової адміністрації. Зрозуміло, якщо взяти Луганщину, Донеччину, Херсонщину, то проведення усіляких заходів тут неможливе. У західних регіонах, там, де можна це робити, є проблема зі спортивними залами, тому що багато переселенців, які їх використовують.

Втім, багато що вдалося зробити. Апогеєм, мабуть, став Фінал Всеукраїнських Сool Games-2022, який ми провели в листопаді у Львові. Це змагання серед учнів з осучаснених естафет – формат, винайдений в Україні, який отримав і міжнародне визнання, адже вже двічі було проведено міжнародні Cool Games.

Цього року участь у змаганнях брали діти наших Захисників – військових, медиків, рятувальників, енергетиків, волонтерів, поліцейських. Словом, усіх, хто сьогодні стоїть на варті нашої безпеки. Були представлені команди з 24 областей України і міста Києва. Для них, окрім змагального азарту, це була чудова нагода відволіктися від страхіть війни, видихнути, перезавантажитися.

Якщо говорити в цілому, враховуючи війну, рік був для нас не таким насиченим, але ми проводили усі можливі речі, які пов’язані із фізичним вихованням.

Про що саме мова?

  • Основне – це проведення різних семінарів, конференцій для вчителів фізичної культури, які відбувалися упродовж всього року. У серпні ми провели велику конференцію, де презентували інноваційні підходи щодо розвитку нашого напрямку в освітньому процесі. Вчителі могли спробувати ті чи інші модулі з видів спорту, рухові активності і цікаві програми.

Окремо ми ще раз акцентували увагу на тому, як працювати з дітьми віддалено. Ще раніше, коли почались коранавірусні обмеження, ми напрацювали посібник онлайн-активностей, який діти можуть використовувати в домашніх умовах. Зробили збірник з відомими спортсменами, тренерами, відомими людьми, які показували, як це все робиться, розмістили його на сайті комітету і надали областям для використання в роботі.


Україна – в топі світового учнівського і студентського спорту

А як щодо спортивних змагань: де виступали наші спортсмени цього року?

  • Ми 100-відсотково представили нашу державу на міжнародних комплексних змаганнях.Наші учні і студенти довели, що Україна – одна зі світових лідерів в учнівському і студентському спорті.

У травні на Всесвітній Гімназіаді у Франції українські учні та учениці здобули 11 золотих, 18 срібних та 19 бронзових медалей та вибороли 7 загальнокомандне місце. На змаганнях брали участь 3600 учасників з 63 країн. Збірна України була представлена у 17 видах спорту.

Липень 2022 року приніс нам тріумф на Європейських університетських іграх. Змагалися 5000 студентів з 40 країн світу і більш як 400 університетів. Україну представляли 230 студентів з 41 університету. Наша команда посіла друге місце за загальною кількістю медалей - 62 нагороди, 19 з яких золоті.

Потішили і наші студенти-футзалісти: на чемпіонаті світу Україна зупинилася за крок від чемпіонства, лише в овертаймі фінального матчу поступившись Бразилії.

І зрештою – восени українська збірна блискуче виступила на Кубку світу з єдиноборств серед студентів. 1200 студентів представляли 344 університети з 50 країн світу. Із 50 закладів вищої освіти України, які були представлені на Кубку світу, 34 здобули медалі різного ґатунку. Загалом у скарбничці команди 19 золотих, 25 срібних, 22 бронзові медалі і друге місце у підсумковій таблиці!

Я вдячний за потужну підтримку Міністру освіти і науки України Сергію Шкарлету. Він завжли підтримує напрямок фізичного виховання та учнівського і студентського спорту.


Більше активних і здорових дітей

Зрозуміло, що важко щось загадувати, та все ж – кілька слів про плани на 2023 рік...

  • Ми впевнені в тому, що будемо проводити заходи і готуємося до проведення Всеукраїнських зимово-літніх гімназіад та універсіад, проведення інших чемпіонатів України та всеукраїнських змагань серед учнів і студентів.

Наші збірні готові гідно представити Україну на Всесвітній зимовій Універсіаді в американському Лейк-Плесіді в січні і на Всесвітній зимовій Гімназіаді в турецькому Ерзурумі у лютому, Всесвітній літній Універсіаді та Всесвітній літній Гімназіаді, чемпіонатах світу та Європи серед учнів і студентів.

Будемо продовжувати створювати умови, щоб якомога більше дітей залучити до руху. Для нас результат – це коли кожен учень і студент займається руховою активністю.

Але важливо, щоб усі брали участь у цьому процесі: обласні та місцеві органи виконавчої влади, департаменти освіти в регіонах, територіальні громади, заклади освіти, федерації та тренери з видів спорту, вчителі та викладачі фізичної культури та фізичного виховання і всі зацікавлені.

Тому чим більше буде створюватися на місцях цих умов, тим більше ми отримаємо активну, здорову, позитивну, щасливу і спортивну молодь!

Насамкінець, хочу подякувати усім партнерам, з якими працювали у 2022 році в напрямку розвитку рухової активністі та учнівського і студентського спорту:

Міністерству освіти і науки України, працівникам Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, Українській федерації учнівського спорту, Спортивній студентській спілці України, керівникам, вчителям та викладачам закладів освіти, федераціям та тренерам з видів спорту, обласним та місцевим органам виконавчої влади, територіальним громадам, Інституту модернізації закладів освіти, Національному олімпійському комітету України та іншим партнерам!