A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Базове фінансування вишів на науку дозволить їм будувати довгострокову дослідницьку політику - заступник Міністра Максим Стріха під час конференції в МДУ

Опубліковано 23 квітня 2018 року о 14:29

В Україні університетська наука показує високі результати майже за всім спектром сучасних знань, тому треба підтримати її базовим фінансуванням, щоб виші могли будувати довгострокову дослідницьку політику. На цьому наголосив заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха під час науково-практичної конференції у Маріупольському державному університеті. Участь у заході взяли понад 300 українських та закордонних вчених.

«У нас профінансовано понад 1300 наукових тем в університетах. Це величезний спектр по всьому фронту сучасних знань – від фізики високих енергій, техніки, медицини до гуманітаристики, педагогіки, філософії. Наступного року, я сподіваюся, ми запустимо Національний фонд досліджень для грантової підтримки досліджень в усіх сферах. Ми так само плануємо здійснити атестацію наукової роботи вишів і запровадити базове фінансування для пріоритетних наукових напрямків. Тож університети матимуть можливість не тільки короткотермінового конкурсного бюджетного фінансування, а й отримання порівняно довгострокових, інституційних, грантів. Вони дадуть змогу закладам вищої освіти вибудовувати свої дослідницьку політику на довший час”, - зазначив Максим Стріха.

Він додав, що одним із пріоритетів МОН також є підтримка молодих вчених.

“Безумовно, Міністерство продовжуватиме політику підтримки молодих учених, бо якщо ми не вирішимо цього питання, заохочення молоді до науки, то всі інше слова майже втрачають значення”, - підкреслив заступник.

Загалом конференція складалася з 8 тематичних секцій та панельних дискусій. У ній взяли участь представники 56 українських і 19 зарубіжних вишів. Вони обговорили проблеми і перспективи співпраці закладів вищої освіти з міжнародними партнерами та спрощення процедури визнання іноземних документів про освіту. Серед інших тем - забезпечення якості вищої освіти, розвиток лідерського потенціалу університетів, досвід залучення іноземних студентів та участь у програмах академічних обмінів.

За підсумком конференції укладено збірник, що містить тези доповідей науковців з України, США, Великобританії, Італії, Польщі, Греції, Кіпру, Ізраїлю, Китаю тощо. Також учасники розробили рекомендації, адресовані Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки України, органам місцевого самоврядування та закладам вищої освіти.

Нагадаємо, що студенти ДНУ спроектували ракету-носій світового стандарту та успішно випробували її. 

Також, вчені КПІ спільно з фахівцями енергетичного альянсу створюватимуть над проектуванням та виготовленням продукції космічного призначення.