A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Базове фінансування найкращих напрямків університетської науки дозволить покращити якість вищої освіти загалом – Лілія Гриневич

Опубліковано 26 січня 2018 року о 16:28

Базове фінансування на науку отримають лише найкращі наукові напрями у вишах, де доведуть спроможність проводити дослідження на високому рівні. На цьому наголосила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час засідання розширеної Колегії МОН сьогодні, 26 січня 2018 року.

Вона підкреслила, що цього року Міністерство разом з університетами зосередиться на розробці документів, які визначатимуть основні правила розподілу базового фінансування на науку для закладів вищої освіти.

«Розвиток науки в університетах є суміжним питанням до забезпечення якості вищої освіти. І одне з рішень першого засідання Нацради з питань розвитку науки і технологій якраз і полягає в тому, що в 2018 році МОН разом із нашою Радою проректорів з наукової роботи розроблятиме відповідний акт Кабміну про базове наукове фінансування для університетів. Це фінансування, звичайно, розподілятиметься за певними принципами. Його отримають кращі університети, які доведуть свою спроможність здійснювати наукові дослідження на високому рівні», – зазначила Лілія Гриневич.

Передбачається, що базове фінансування університетської науки відбуватиметься за результатами атестації – вона має розпочатися цього року. Щоб оцінювання було об’єктивним та справедливим, планується атестувати не кожен окремий виш, а наукові напрями у ньому. Наразі їх визначено 7.

Нагадуємо, що Нацрада з питань розвитку науки і технологій схвалила проект Порядку державної атестації закладів вищої освіти у частині провадженні ними наукової (науково-технічної) діяльності. Наразі він погоджується  з центральними органами виконавчої влади і після доопрацювання буде направлений на затвердження в Кабмін.

У проекті, зокрема, закладено, що виші оцінюватимуть авторитетні експерти на підставі об’єктивних цифрових показників результативності напрямку за минулі 5 років і його теперішнього потенціалу, наукового звіту за той-таки період і плану розвитку ще на 5 років.

За підсумками оцінки науковий напрям університету відноситимуть до однієї з 3 груп: А – лідери, яким базове фінансування належить пріоритетно; Б – міцні «середняки», які отримуватимуть базове фінансування за наявності коштів; В – ті, які мають значення насамперед для навчальної роботи університету, а відтак на базове фінансування претендувати наразі не можуть.

Водночас усі ці групи завжди матимуть змогу претендувати й на конкурсне фінансування.