A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Андрій Вітренко: порівняльний аналіз підтверджує, що рамки кваліфікацій України та ЄС є зіставними

Опубліковано 27 лютого 2023 року о 13:55


Сьогодні, 27 лютого 2023 року, відбулася презентація порівняльного звіту Європейської та Національної рамки кваліфікацій за участю першого заступника Міністра освіти і науки України Андрія Вітренка.

«Побудова сталої національної системи кваліфікацій та вдосконалення Національної рамки кваліфікацій – одні з ключових зобов’язань країн-учасниць Болонського процесу. Україна виконує їх на високому рівні, свідченням чого є звіт, який сьогодні презентовано. Здійснення цього порівняльного аналізу також повністю відповідає зобов’язанням, що взяті Україною на шляху до європейської інтеграції», – зазначив Андрій Вітренко.

Порівняльний звіт є важливим здобутком також у контексті виконання Угоди про асоціацію України з ЄС, що вимагає тіснішої співпраці з питань кваліфікації. Метою проведення порівняльного аналізу є підвищення прозорості та порівнянності кваліфікацій.

«Щоб підтримувати Україну у складних умовах, ЄС повинен був діяти дуже швидко, а Європейська директива про тимчасовий захист була прийнята одноголосно 1 березня 2022 року. Вона надає особливі права українським громадянам мати професійну зайнятість у будь-якій державі, яка є членом ЄС, до трьох років. Цей звіт є першим, але важливим кроком до поглиблення нашої співпраці, а також стане корисним інструментом для практиків, політиків, представників закладів освіти та громадян як в Україні, так і за її межами. Тепер, коли Україна стала країною-кандидатом ЄС та приєдналася до консультативної групи EQF, цей звіт допоможе підтримати її інтеграцію далі», – зазначив заступник директора Генерального директорату Європейської комісії з питань зайнятості, соціальної політики та інклюзивності пан Стефан Олссон.

У результаті порівняльний аналіз підтверджує, що рамки кваліфікацій України та ЄС є зіставними і між ними може бути встановлена відповідність.

У презентації звіту взяли участь понад 600 учасників, які представляли органи влади, заклади освіти, громади з України, ЄС та інших країн. Трансляція доступна для перегляду за посиланням.

Подальшими кроками у сприянні прозорості та порівнянності українських і європейських кваліфікацій стане забезпечення поширення результатів порівняльного аналізу ЄС та Україною, а також розроблення та впровадження спільного плану дій.

Нагадаємо, українські учні продовжують навчатися та опановувати навички для успішного життя в українському освітньому хабі у Польщі.