A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Андрій Вітренко: гендерна рівність є фундаментальним правом та необхідною умовою досягнення цілей зростання, соціальної єдності та демократії

Опубліковано 16 лютого 2023 року о 11:05


15 лютого 2023 року за участю Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко та Фонду ООН (UNFPA) у галузі народонаселення відбулась робоча зустріч щодо впровадження принципів гендерної рівності у сфері освіти і науки України.

«Гендерна рівність є фундаментальним правом та необхідною умовою досягнення цілей зростання, соціальної єдності та демократії. Проте певна нерівність продовжує існувати і може поглиблюватися, якщо освіта, навчання та культура й надалі поширюватимуть гендерні стереотипи. Для того, щоб здобувачі освіти стали впевненими особистостями, відповідальними та активними громадянами, необхідно надавати увагу забезпеченню гендерної рівності, а також навчанню з гендерних питань та недискримінаційному підходу. Упровадження гендерно чутливої освіти допомагає визначити, які погляди у сфері гендеру є справжніми, а які – лише стереотипними узагальненнями», – зазначив перший заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко. 

Зі свого боку Катерина Левченко зазначила, що затвердження Стратегії впровадження гендерної рівності у сфері освіти та Операційного плану на її виконання є важливим кроком на шляху європейської інтеграції України, забезпечення принципів недискримінації та інклюзії в освіті. 

Урядова уповноважена виокремила відданість МОН цінностям рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, створення Робочої групи з гендерних питань як координаційного і консультаційного інструменту реалізації Стратегії, а також налагоджену співпрацю із громадськими та міжнародними організаціями та освітянами, які є експертами та експертками з питань гендерної рівності.

Під час зустрічі обговорили зроблені кроки щодо виконання плану заходів з реалізації зобов’язань, узятих у межах міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження гендерної рівності. А також щодо впровадження Стратегії гендерної рівності в сфері освіти до 2030 року.

Зокрема, йшлося про досягнення визначених завдань, показників та стратегічних цілей, що стосуються декількох освітніх проблемних напрямів (інклюзивності навчання, посилення ролі закладів освіти та компетенцій персоналу тощо). 

Важливими етапами для впровадження принципів гендерної рівності у сфері освіти і науки є:

  • інформаційно-комунікаційна діяльність щодо впровадження гендерної стратегії;
  • організація та проведення професійного навчання через інтерактивну освіту;
  • створення умов для обміну досвідом щодо впровадження гендерної рівності у сфері освіти та науки. 

За результатами наради учасники домовились: 

  • сформувати окремі підгрупи робочої групи з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків у сфері освіти, утвореної наказом МОН № 847 від 20 вересня 2022 року, за ключовими напрямами реалізації Стратегії для більш ефективного її виконання;
  • опрацювати надані робочою групою кандидатури для призначення радника/радниці Міністра освіти і науки України з гендерних питань; 
  • визначити відповідальних за виконання Операційного плану з реалізації Стратегії; 
  • провести стратегічну сесію/захід з розроблення комунікаційної складової стратегії, що підтримає Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA); 
  • провести тренінг із реалізації Стратегії та антидискримінаційного курсу для освітян, керівництва департаментів освіти та науки за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA);
  • провести публічний інформаційний захід за участі Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко на базі інформаційного агентства «Укрінформ» для презентації Стратегії в режимі прямої трансляції.

Таким чином, МОН активно працює над забезпеченням дотримання рівності прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері освіти і науки України, що є невід'ємною складовою незалежного європейського майбутнього України. 

Нагадаємо, в Україні розпочався другий етап проєкту «Боротьба з насильством стосовно жінок в Україні».