A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

52 заклади профосвіти отримають 100 млн на створення навчально-практичних центрів – Уряд спрямував гроші на місця

Опубліковано 26 серпня 2020 року о 16:59

52 заклади професійної освіти з усієї країни зможуть облаштувати 53 навчально-практичних центри новим обладнанням та технікою. Для цього Уряд спрямував 100 млн гривень на місця. Розпорядження, яке визначає обсяг субвенції для кожного регіону, було прийнято сьогодні, 26 серпня 2020 року, під час засідання Кабміну.  

Цього року МОН змінив принцип, за яким розподіляються кошти на створення навчально-практичних центрів. Наприклад, податися на конкурс могли заклади, які вже мають такі центри, але хочуть оновити обладнання або розширити наявну матеріально-технічну базу.

Крім того, профтехи разом із місцевою владою самостійно визначали професії, за якими бажають створити навчально-практичний центр. Оскільки його створення вперше має відбуватися на засадах співфінансування, під час прийняття рішення управлінці враховували пріоритетні для регіонального ринку праці напрями.

Планується, що вже найближчим часом рішення про розподіл субвенції розгляне Комітет Верховної Ради України з питань бюджету. Однак вже зараз адміністрації закладів, які отримають ресурси для облаштування центрів, можуть запустити процедури проведення необхідних закупівель.

Довідково.

Навчально-практичні центри – це майстерні і лабораторії закладу професійної освіти з новим обладнанням та технікою. Там учні проводять заняття, а дорослі – підвищують кваліфікацію або перенавчаються.

Нині в Україні вже працюють 145 навчально-практичних центрів, на створення яких Кабінетом Міністрів України впродовж 2016-2019 років було спрямовано 250 млн грн. Крім того, близько 90 навчально-практичних центрів було відкрито за підтримки соціальних партнерів.

У 2020 році Уряд виділив 259 млн гривень на створення навчально-практичних центрів – це у 5 разів більше, ніж у попередні роки. Однак через пандемію COVID-19 та зменшення загального обсягу фінансування освіти і науки, на створення навчально-практичних центрів було збережено 100 млн гривень.

Нагадаємо, що вступну кампанію до закладів профосвіти продовжено до 1-го листопада.