A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

30 шкіл у 9 містах – учасники українських антарктичних експедицій зустрілися з усіма переможцями конкурсу «Запроси полярника до себе!»

Опубліковано 28 травня 2019 року о 17:43

Учасники українських антарктичних експедицій (УАЕ) встигли до закінчення навчального року відвідати всі школи-переможці конкурсу «Запроси полярника до себе!». Загалом у межах акції вони зустрілися з учнями майже 30 шкіл з 9 міст – Києва, Черкас, Миколаєва, Білої Церкви, Житомира, Одеси, Львова, Харкова, Запоріжжя.

Таку інформацію надає Національний антарктичний науковий центр МОН сьогодні, 28 травня 2019 року.

«Конкурс для українських школярів під назвою «Запроси полярника до себе!» наш центр спільно з МОН почали торік 1 жовтня. Якщо відверто – ми навіть не очікували такої зацікавленості й стільки відгуків! Ми отримали понад 200 листів, малюнків та запитань від учнів. Підходи були різні: і відеозапрошення, і чудові малюнки, і фото з пирогом, спеченим власноруч. Приємно було дізнатися, наскільки допитливими є наші діти. Питання теж були дуже різні: від фауни Антарктиди до побуту полярників, наприклад «Чи часто Ви бачите ведмедів та пінгвінів? Що Ви їсте? Як Ви ходите слизькою кригою? Чи сумуєте за рідними?», – розказав очільник Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий.

Спочатку конкурс було оголошено для 8 міст. У них полярники обрали по 3 школи-переможці. Однак також були заклади, яким учасники експедицій віддали «глядацькі симпатії», тому географію поїздок було розширено.

«Зустрічі були неймовірні, діти вітали нас дуже тепло, ставили багато запитань. Ми розповідали про своє життя та роботу на станції, показували відео з Антарктики. Виявилося, що полярники для школярів – справжні герої. І це справді мотивує, показує, що наша робота – важлива», – поділився враженнями учасник 21-ї УАЕ Олександр Савицький.

Наприклад, у Миколаївській ЗОШ №1 Олега Ольжича полярникам подарували ляльку-мотанку, яку учасники цьогорічної сезонної експедиції відвезли в Антарктиду. Вона стала справжнім талісманом на станції «Академік Вернадський».

«А доки тривав тур наших полярників школами, ми отримали на пошту дуже цікавий лист. У ньому 12-річний хлопчик написав, що коли виросте, хоче працювати на станції «Академік Вернадський», і запитував на кого йому для цього треба вчитися. Коли діти таке пишуть, то розумієш, що всі зусилля зовсім недаремні. На запит ми відповіли. Порадили вчитися на метеоролога, морського біолога чи геофізика», – зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вона також додала, що на наступний навчальний рік МОН та НАНЦ планують продовжити конкурс і зробити його географію масштабнішою.

Нагадуємо, що зараз на станції «Академік Вернадський» перебуває 24-а Українська антарктична експедиція.