A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

13 листопада – Міжнародний день незрячих

Опубліковано 13 листопада 2022 року о 12:00


Щороку 13 листопада відзначається Міжнародний день незрячих (International Day of the Blind) з метою привернення уваги суспільства до незрячих людей, поширення інформації стосовно людей, які не бачать або погано бачать та їхні права.

Для того, щоб незрячі люди відчували себе повноцінними у суспільстві, майже 200 років тому було розроблено універсальну систему рельєфно-крапкового шрифту (шрифт Брайля).

В основі шрифту Брайля лежить комбінація шести крапок. Різні комбінації шести крапок дають можливість позначати букви, цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки.

Для слабозорих людей використовують спеціально збільшений шрифт. Команда одного із київських видавництв у процесі пошуку зручних книг для дітей та дорослих, що мають проблеми із зором, розробила спеціальні книги, які створенні в «універсальному дизайні», тобто поєднано два шрифти одночасно.

Минулого року за державним замовленням було видано 32 221 примірники підручників рельєфно-крапковим крапковим шрифтом.

Кілька днів тому, вся Україна активно доєдналася до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності-2022. Твір був нескладний, але сильний емоційно, мав символічну для кожного українця назву «Твій дім».

Команда видавництва «Антологія» показала, як ця назва виглядає шрифтом Брайля.

Будьте чуйними до людей, які втратили зір і потребують підтримки та допомоги.