A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Україна та Греція оновлять Угоду про співробітництво в сферах освіти, науки та культури

Опубліковано 04 грудня 2017 року о 17:14

Змішана україно-грецька комісія зі співробітництва в сферах освіти, науки та культури за участі представників профільних міністерств та експертів обох країн збереться, аби напрацювати спільне бачення поглиблення співпраці. Про це йшлося під час зустрічі Міністра освіти і наук?? України Лілії Гриневич з Надзвичайним і Повноважним Посолом Греції в Україні Георгіосом Пукаміссасом.

«Зараз активно розвивається співпраця між університетами обох країн. З 1996 року, коли була укладена чинна угода, багато змінилося, тому потрібно внести корективи. Має зустрітися комітет та виробити наше бачення спільного руху вперед. Ми також не менше зацікавлені в міжкультурному обміні», – сказав пан Посол.

Міністр Лілія Гриневич підтримала пропозицію. Вона зазначила, що наразі між університетами України та Греції підписано близько 30 двосторонніх угод, і виші залишаються відкритими до міжнародної співпраці.

«Вища освіта стає дедалі більш глобалізованою, тому перед нами постають нові виклики. Зокрема, ми зацікавленні в розвитку програм подвійних дипломів, які дають можливість студенту навчатись як в українському університеті, так і в, наприклад, грецькому. Закінчуючи навчання, студент отримує одразу дипломи обох вишів. Це дуже продуктивна модель. Окрім цього, зараз освітяни з багатьох країн зацікавлені питанням, як зробити освіту відповідною вимогам сучасного світу. Це також може бути перспективним напрямком для спільної роботи», – запропонувала Лілія Гриневич.

У межах зустрічі йшлося й про розвиток спільних наукових досліджень. Посол Греції, зокрема, сказав, що його країна зацікавлена в розвитку співпраці в сфері досліджень Чорного моря.

«Ми щиро зацікавленні в таких напрямках співпраці, у нас є люди зі знаннями та досвідом, які можуть провадити таку діяльність. Однак, ми втратили значні ресурси у зв’язку із анексією Криму. Наприклад, у зв’язку з цією агресією ми втратили Інститут біології південних морів імені О. О. Ковалевського, а також дослідницьке судно, яке було необхідним інструментом для морських досліджень. Зараз на базі Одеського філіалу Інституту біології південних морів НАН України створено Інститут морської біології. Однак, наразі ми досі не маємо потрібного нам судна», – розповіла Міністр.

Щоб в деталях обговорити можливу співпрацю в сфері наукових досліджень, Посол Греції зустрінеться із заступником Міністра Максимом Стріхою.

Нагадуємо, що Європейський центр ім. Вергеланда допоможе розвивати демократичну школу в Україні.

Довідково: 

Співпраця в галузі освіти і науки з Грецькою Республікою здійснюється відповідно до Угоди між Урядом України і Урядом Грецької Республіки про співробітництво в галузі культури, освіти і науки (1996 р.) і Програми про співробітництво в галузі культури, освіти та науки.

Наразі між вищими навчальними закладами обох країн укладено понад 30 прямих угод про співробітництво.

Щорічно між двома країнами здійснюються обміни фахівцями і студентами. Зокрема, Міністерством культури, освіти і релігій Греції щорічно надається 1 урядова стипендія для України для участі фахівців у сфері елліністики віком до 35 років у літніх семінарах з новогрецької мови, культури і літератури, які щорічно проходять на базі державних вищих навчальних закладів Греції.

Крім цього, зазначеними університетами, а також Фондом Державних Стипендій Греції на конкурсних засадах надаються додаткові стипендії для студентів, аспірантів і дослідників з України для вивчення новогрецької мови та культури і написання відповідних дисертаційних досліджень. Умови участі у згаданих конкурсах на здобуття стипендій щорічно оприлюднюються Урядом Греції через дипустанови цієї країни в Україні.

Більше фото тут