A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН підтримає відкриття кафедри албанської мови у ХНУ – робоча зустріч першого заступника Міністра Володимира Ковтунця з делегацією Республіки Албанія

Опубліковано 16 січня 2018 року о 17:24

У Харківському національному університеті ім. Каразіна планується відкриття кафедри албанської мови. Про це домовилися під час робочої зустрічі перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець та Державний Міністр з питань діаспори Республіки Албанія Пандели Майко.

За словами пана Майко, нині уже є усна домовленість з керівництвом університету про відкриття такої кафедри. Для підписання меморандуму необхідно лише погодження відповідного рішення Міністерством освіти і науки України.

Кафедра дозволить готувати професійних вчителів албанської мови в Україні, які зможуть, зокрема, викладати албанську мову та культуру в загальноосвітніх школах. Такі факультативні групи зараз є у школах с. Каракурта (Одеська обл.) та с. Дівнинського (Запорізька обл.), оскільки в Приазовському регіоні України зосереджена найбільша албанська діаспора. У цих школах запроваджений інтегрований факультативний курс, де діти поряд з українською вивчають і рідну мову та культуру. Спеціально для учнів цих груп українськими вчителями за підтримки МОН України були розроблені навчальні програми. А зі сторони албанських партнерів надано навчальну літературу для дітей та вчителів.

Володимир Ковтунець відзначив, що МОН готове підтримати ініціативу албанських колег щодо відкриття кафедри, але вона має бути забезпечена фаховими викладачами.

«Оскільки албанська мова належить до окремої групи у межах індоєвропейської сім’ї мов, її вивчення вимагає професійної підготовки фахівців. Нашим завданням є забезпечити школи, де викладають мовами національних громад, кваліфікованими кадрами. Зі свого боку можу гарантувати підтримку цієї ініціативи українською стороною. Також хочу підкреслити, що прийняття нового Закону «Про освіту», який розширює викладання державною мовою, жодним чином не знизить рівень володіння і використання мов національних меншин. Навпаки, він забезпечить рівні можливості для всіх громадян України», – зауважив Володимир Ковтунець.

Довідково. Угоду про співробітництво між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти і науки Республіки Албанія укладено 2003 року. Завдяки цьому документу 11 українців пройшли стажування в Університеті міста Тирана (Албанія). У свою чергу МОН України готове виділити у 2018 році 2-3 місця для навчання у вищих навчальних закладах громадянам Албанії за освітніми рівнями «бакалавр»/«магістр». Наразі в Україні здобувають освіту двоє громадян Албанії.