A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лазерний трекер, «вимірювальна рука» та оптичний сканер: у ХПІ відкрили Центр з 3D систем

Опубліковано 18 січня 2018 року о 14:08

У НТУ Харківський політехнічний інститут відкрили науковий Навчально-виробничий Центр з 3D систем. У ньому студенти машинобудівних спеціальностей матимуть доступ до виробничих та виставкових лабораторій Центру. Робота з новітніми приладами допоможе їм реалізувати наукові ідеї та стартапи.

Презентація відбулась на кафедрі «Інтегрованих технологій машинобудування ім. М. Семка», яка об’єднує кілька практичних лабораторій університету. Для забезпечення новоствореного Центру обладнанням було витрачено понад 20 млн гривень.

Серед наповнення Центру - сучасні засоби для якісного аналізу та вимірювання виробів. Приміром, лазерний трекер може безконтактно вимірювати великогабаритні вироби з мікронною точністю. Він корисний у машино-, авіабудуванні та енергетиці. “Вимірювальна рука” здійснює як точковий розмірний контроль, так і допомагає визначити принцип роботи пристрою через сканування лазером. Оптичний сканер орієнтований на медицину (створення протезів і пластична хірургія) і автомобільну промисловість. Нове обладнання дозволить скоротити термін підготовки продукції, а також суттєво знизить її собівартість.

«Такі технології прийдуть в промисловість України, і тому потреба у фахівцях буде дуже великою. З весняного семестру студенти матимуть доступ до цієї лабораторії. У навчальні плани практично всіх машинобудівних спеціальностей введено курс, пов'язаний з усім комплексом моделювання, виготовлення, вимірювання на такому обладнанні» - зазначив ректор університету Євген Сокол.