A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Вступ-2021: Відеороз’яснення для вступників та їхніх батьків

Опубліковано 10 червня 2021 року о 14:36


Сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання яких років є дійсними під час вступної кампанії 2021 року – наступна серія відеороз'яснення МОН з найбільш поширених питань, які турбують майбутніх студентів та їхніх батьків.

Цьогоріч дійсними є сертифікати 2018, 2019, 2020, 2021 років. Вступники можуть подавати сертифікати ЗНО, комбінуючи їх за власним вибором.

Від вступників до магістратури прийматимуться результати єдиного вступного іспиту 2020 та 2021 років, результати єдиного фахового вступного випробування – тільки 2021 року.

Зазначимо, відеороз’яснення також супроводжуються відповідними інфографіками, які відображають основні етапи вступної кампанії. Вони розміщені в розділі «Вступна кампанія 2021» на офіційному сайті МОН та поширюються в соцмережах і засобах масової інформації.


Під час вступної кампанії 2021 року зберігаються знайомі всім коригувальні коефіцієнти: сільський, регіональний та галузевий.

Регіональний коефіцієнт застосовується для тих, хто вступає до регіональних вишів. Для вступників до вишів у Донецькій, Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській, Черкаській областях він становитиме 1,04, в інших областях – 1,02.

1,00 – для конкурсних пропозицій закладів вищої освіти (відокремлених структурних підрозділів закладів вищої освіти, структурних підрозділів закладів вищої освіти, які знаходяться в іншому населеному пункті, ніж заклад вищої освіти) у місті Києві.

Галузевий коефіцієнт дорівнює 1,02 для поданих заяв із пріоритетністю 1 та 2 на спеціальності (предметні спеціальності, спеціалізації), передбачені в Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка; 1,00 – в інших випадках.

Регіональний та галузевий коефіцієнти застосовуються автоматично та не потребують жодних дій з боку вступника для нарахування.

Сільський коефіцієнт збільшує конкурсний бал на 2% та може нараховуватися вступникам, що зареєстровані в селі та закінчили в рік вступу сільську школу.

Підвищений сільський коефіцієнт встановлюється для спеціальностей (предметних спеціальностей, спеціалізацій), передбачених у Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка, та спеціальностей галузі знань 21 «Ветеринарна медицина» – такі вступники можуть підвищити свій конкурсний бал на 5%.

Для внутрішньо переміщених осіб сільський коефіцієнт не застосовується.


Наступна серія – про прохідні бали для вступу. Для того, щоб мати можливість брати участь у конкурсі на бюджет, вступникам необхідно буде отримати конкурсний бал мінімум у 125 балів.

Окрім цього, як і минулого року, на низку спеціальностей встановлено додаткові мінімальні прохідні бали.

Для вступу на бюджет чи контракт для здобуття молодшого бакалавра, бакалавра галузей знань 08 «Право», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини» мінімальний конкурсний бал становить 140 балів.

Для вступу на бюджет чи контракт для здобуття магістра за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація»  потрібно набрати конкурсний бал мінімум 130.

Залишилися й обмеження щодо мінімальних значень кількості балів з другого та третього предметів ЗНО не менше ніж 150 балів для спеціальностей 221 «Стоматологія», 222 «Медицина», 228 «Педіатрія». Однак цього року таке обмеження не стосуватиметься вступників із конкурсним балом вище ніж 175.

Відеороз’яснення також супроводжуються відповідними інфографіками, які відображають основні етапи вступної кампанії. Вони розміщені в розділі «Вступна кампанія 2021» на офіційному сайті МОН та поширюються в соцмережах і засобах масової інформації. 


Десята серія – про терміни вступу на бакалавра. Для вступників на бакалавра чи наскрізного магістра терміни вступу наступні:

  • реєстрація для складання вступних іспитів, творчих конкурсів розпочинається не пізніше 24 червня. Для цієї реєстрації не потрібні сертифікати ЗНО – тільки заява; копія документа, що посвідчує особу; фотокартка розміром 3×4 см; копія документа про повну загальну середню освіту або довідка закладу освіти про завершення її здобуття; копія документа, що підтверджує право вступника на участь у вступному іспиті (пільги);
  • реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 1 липня. Вступники мають зареєструвати свій електронний кабінет на сайті. Вступники, які користуються пільгами, можуть теж подавати електронні заяви, але для цього їм треба мати хоча б 1 сертифікат ЗНО та звернутись до одного ЗВО для внесення їх до «Реєстру пільговиків». Про це докладніше – у сьомій серії відеороз’яснень;
  • складання вступних іспитів (пільгові категорії), творчих конкурсів – з 1 до 13 липня (бюджет, контракт), 14-23 липня – тільки контракт. Восьма серія – про вступні іспити та творчі конкурси під час вступної кампанії;
  • прийом заяв та документів на вступ (електронно, крім категорій, визначених п. 1 розділу VI Умов прийому) з 14 липня до 16 липня – для тих, хто вступає за співбесідою, вступними іспитами та творчими конкурсами, якщо вони були не складені з 1 до 13 липня; до 23 липня – за результатами ЗНО, вступних іспитів та творчих конкурсів, якщо вони були складені з 1 до 13 липня;
  • співбесіди проходитимуть з 17 до 19 липня включно;
  • оприлюднення рейтингових списків – не пізніше 28 липня;
  • подання оригіналів документів – до 18:00 2 серпня (саме до цього часу необхідно або привезти документи, або ж надіслати поштою (з обов’язковим описом вкладень) чи електронною поштою з накладанням на скан-копії ЕЦП). У такому разі надання оригіналів необхідних документів (якщо відправка е-поштою) та укладання договору про навчання між закладом вищої освіти та вступником (за участі батьків або законних представників – для неповнолітніх вступників) здійснюється впродовж 10 робочих днів від дати початку навчання;
  • зарахування на бюджет відбуватиметься 9 серпня;
  • переведення на вакантні місця держзамовлення – не пізніше 19 серпня.

Відеороз’яснення також супроводжуються відповідними інфографіками, які відображають основні етапи вступної кампанії. Вони розміщені в розділі «Вступна кампанія 2021» на офіційному сайті МОН та поширюються в соцмережах і засобах масової інформації.


Наступна серія – про кількість заяв на бюджет і контракт. У 2021 році вступники зможуть подати максимум 5 заяв на бюджет, як і минулого року. А от вступників на контракт очікує новація щодо обмеження кількості поданих заяв для вступу на контракт – до 30 заяв включно.

Також ще однією новацією цьогорічної вступної кампанії буде те, що вступники, які отримають бюджетні місця за результатами конкурсу, але захочуть, щоб інші їхні заяви брали участь у конкурсі на контракт, мають обов’язково повідомити про це приймальну комісію під час виконання вимог до зарахування (подання оригіналів документів).

Для цього необхідно буде написати відповідну заяву. У іншому випадку ці заяви автоматично будуть виключені з конкурсу на контракт.

Відеороз’яснення також супроводжуються відповідними інфографіками, які відображають основні етапи вступної кампанії. Вони розміщені в розділі «Вступна кампанія 2021» на офіційному сайті МОН та поширюються в соцмережах і засобах масової інформації. 


Восьма серія – про вступні іспити та творчі конкурси під час вступної кампанії. Цього року вкотре вступні іспити і творчі конкурси будуть проводитись по такому ж принципу, як і минулого року, – перед початком подання заяв.

Вступники на бюджет мають скласти вступні іспити та творчі конкурси з 1 до 13 липня. Важливо, що під час реєстрації та складання цих іспитів та творчих конкурсів заклади не мають права вимагати від вступників результати ЗНО.

Для вступників на контракт буде додаткова можливість скласти вступні іспити та творчі конкурси з 14 до 23 липня.

Як вступні іспити, так і творчі конкурси в закладах мають проходити мінімум у два потоки. Це робиться для того, щоб вони не відбувались, наприклад, в один день у двох закладах, які обрав вступник.

Наголошуємо ще раз, що реєстрація та складання творчих і вступних іспитів не є фактом подання заяв до закладу.

Ролики доступні на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія 2021» та на офіційному YouTube-каналі Міністерства. 

Відеороз’яснення також супроводжуються відповідними інфографіками, які відображають основні етапи вступної кампанії. Вони розміщені в розділі «Вступна кампанія 2021» на офіційному сайті МОН та поширюються в соцмережах і засобах масової інформації.


Ролики підготовлено МОН спільно з державним підприємством «Інфоресурс».

Наступна серія – про спеціальні умови вступу. Ці умови дозволяють певним категоріям вступників брати участь у конкурсному відборі за:

  • вступними іспитами;
  • співбесідою.

Також деякі категорії громадян можуть бути переведеними на вакантні бюджетні місця.

Для пільговиків існують особливості створення електронних кабінетів. Насамперед їм потрібно звернутися до ЗВО для внесення до реєстру осіб зі спеціальними умовами вступу (це не обов'язково має бути заклад, куди планується подавати заяву). Обрати заклад вищої освіти можна в Реєстрі суб’єктів освітньої діяльності. Під час звернення потрібно надати:

  • документ, що посвідчує особу;
  • документ про освіту, на базі якого буде здійснюватися вступ;
  • документи, що підтверджують пільги.

Після цього в електронному кабінеті вступника з’явиться позначка, що особа має право на спеціальні умови вступу.

Ролики доступні на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія 2021» та на офіційному YouTube-каналі Міністерства. 

Відеороз’яснення також будуть супроводжуватись відповідними інфографіками, які відображатимуть основні етапи вступної кампанії. Вони будуть розміщені в розділі «Вступна кампанія 2021» на офіційному сайті МОН та поширені в соцмережах і засобах масової інформації. 


У п’ятій серії йдеться про пріоритетність подання заяв. Пріоритет вказує на черговість розгляду поданих особою заяв на вступ. Під час подання заяв потрібно розташовувати їх у порядку зацікавленості, де на першому місці буде  заява, подана на найбільш бажану конкурсну пропозицію. Наступна заява – з нижчим пріоритетом. Після подання заяви змінити пріоритетність неможливо.

Важливо пам'ятати, що вступник може отримати лише одну рекомендацію на бюджет. Якщо відмовитись від бюджетного місця, визначеного алгоритмом, цьогоріч можна буде вступити лише на контракт.

Заяви вступників під час роботи алгоритму адресного розміщення розглядаються почергово, а не одномоментно. Докладніше про це – у наступній серії відео.

Ролики доступні на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія 2021» та на офіційному YouTube-каналі Міністерства. 

Відеороз’яснення також будуть супроводжуватись відповідними інфографіками, які відображатимуть основні етапи вступної кампанії. Вони будуть розміщені в розділі «Вступна кампанія 2021» на офіційному сайті МОН та поширені в соцмережах і засобах масової інформації. 


Третя серія – про конкурсну пропозицію (це пропозиція закладу освіти щодо кількості місць для прийому вступників на певну освітню програму).

Згідно з Умовами прийому існує декілька типів конкурсних пропозицій. Якщо заяву подано на Відкриту конкурсну пропозицію, конкурс за конкретною спеціальністю (чи групою спеціальностей) проводиться одночасно серед вступників країни в усіх закладах вищої освіти, де є обрана спеціальність.

Наступна серія – про конкурсний бал.  Комплексна оцінка досягнень вступника розраховується за результатами вступних випробувань та іншими показниками з точністю до 0,001.

Для вступу на бакалавра чи наскрізного магістра на основі повної загальної середньої освіти (ПЗСО) конкурсний бал розраховується за формулою: КБ=К1*П1+К2*П2+К3*П3+К4*А+К5*ОУ+К6*МЛ

де
П1, П2
- оцінки зовнішнього незалежного оцінювання або вступних іспитів з першого та другого предметів;
П3
- оцінка зовнішнього незалежного оцінювання, вступного іспиту з третього (для вступу на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра – другого) предмета або творчого конкурсу (за шкалою 100-200);
А
- середній бал документа про повну загальну середню освіту, переведений у шкалу від 100 до 200 балів відповідно до таблиці переведення середнього бала документа про повну загальну середню освіту, розрахованого за 12-бальною шкалою, в шкалу 100-200;
ОУ
- бал за успішне закінчення у рік вступу підготовчих курсів закладу вищої освіти для вступу до нього за шкалою від 100 до 200 балів у разі вступу на спеціальності (спеціалізації), зазначені в Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка;
МЛ
- оцінка за мотиваційний лист, переведений у шкалу від 100 до 200.

Невід’ємні вагові коефіцієнти К1, К2, К3, К4, К5, К6 встановлюються закладом вищої освіти з точністю до 0,01; К1, К2, К3 встановлюються на рівні не менше ніж 0,2 кожний; у разі проведення творчого конкурсу К3 не має перевищувати 0,25 (0,6 – для спеціальностей галузі знань 02 «Культура і мистецтво» та спеціальності 191 «Архітектура та містобудування»); К4 не може перевищувати 0,1; К5 не може перевищувати 0,01; К6 не може перевищувати 0,05. Сума коефіцієнтів К1, К2, К3, К4, К5, К6 для кожної конкурсної пропозиції має дорівнювати 1. 

Відеоролики доступні на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія 2021» та на офіційному YouTube-каналі Міністерства. 

Відеороз’яснення також будуть супроводжуватись відповідними інфографіками, які відображатимуть основні етапи вступної кампанії. Вони будуть розміщені в розділі «Вступна кампанія 2021» на офіційному сайті МОН та поширені в соцмережах та засобах масової інформації.


Напередодні основного етапу вступної кампанії 2021 Міністерство освіти і науки України та Державне підприємство «Інфоресурс» традиційно запускає серію відеороз’яснень з найбільш поширених питань, які турбують майбутніх студентів та їхніх батьків. 

Перша серія – про подання заяв через електронну систему, де можна обрати:

  • регіон, в якому плануєте навчатись;
  • заклад освіти;
  • форму навчання;
  • спеціальність.

Наступна серія – про безпосередній вибір майбутньої спеціальності через електронні сервіси. 

Ролики доступні на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія 2021» та на офіційному YouTube-каналі Міністерства. 

Відеороз’яснення також будуть супроводжуватись відповідними інфографіками, які відображатимуть основні етапи вступної кампанії. Вони будуть розміщені в розділі «Вступна кампанія 2021» на офіційному сайті МОН, поширені в соцмережах та засобах масової інформації. 

База відеороз’яснень для вступників буде поповнюватись новими матеріалами до 1 липня – початку основного етапу вступної кампанії 2021 який розпочнеться з реєстрації електронних кабінетів вступників та завантаження необхідних документів.

Прийом заяв та документів стартує 14 липня до всіх закладів освіти, крім вищих військових навчальних закладів (закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання) та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти. Закінчується прийом документів о 18:00 16 липня для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів; о 18:00 23 липня – для осіб, які вступають за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, вступних іспитів та творчих конкурсів, які були складені з 1 до 13 липня.