A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Стартує інформаційна кампанія про історії успіху випускників шкіл з тимчасово окупованих територій України

Опубліковано 17 січня 2022 року о 16:20


У січні 2022 року за підтримки МОН розпочинається комунікаційна кампанія «Через освіту – до нового життя», спрямована на те, щоб мотивувати випускників шкіл з ТОТ Донецької та Луганської областей, а також Криму обирати навчання в Україні. У межах кампанії буде розказано історії успіху студентів, а також надано інформацію щодо можливостей вступу до українських ЗВО, квот, державної підтримки та спрощеної процедури вступу.

«Вісім років поспіль для всіх випускників школи з окупованої території, які мають бажання навчатися в українських закладах освіти, ми створюємо доступні умови. Кожен може розраховувати на підтримку та, безумовно, має право на здобуття освіти, у переважній більшості за кошти держбюджету. Одним із ключових пріоритетів для нашої держави і надалі залишається залучення молоді з тимчасово окупованих територій до отримання якісної освіти. Я щиро сподіваюся, що саме ці молоді люди  в подальшому можуть стати активними учасниками розбудови незалежної потужної України», – заявив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

З кожним роком завдяки роботі освітніх центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» розширюються можливості для вступників з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму. Інформаційну кампанію побудовано навколо восьми історій студентів, яким вдалося успішно подолати шлях від шкільного навчання в умовах окупації до здобуття вищої освіти на підконтрольній території України. Героями стали випускники шкіл з Єнакієвого, Макіївки, Первомайська, Горлівки, Ялти, Судака, Сімферополя та Євпаторії. З міркувань безпеки та збереження їхньої особистої інформації кожна історія розказана акторами-однолітками. 

«Сьогодні можливостей для вступу в українські університети для мешканців тимчасово окупованих територій існує значно більше, ніж у 2014 році, а держава та освітні організації готові сприяти цьому процесу на всіх етапах. Навчання в Україні дає дітям з тимчасово окупованих територій шанс на нове життя – без танків, без комендантської години, без компромісів з собою, а з новими друзями, можливостями розвитку та працевлаштування. Для нашої громадської організації було честю реалізувати цю кампанію спільно з Міністерством освіти і науки: це наші діти, і ми є однією великою Україною», – зазначила директорка Центру стратегічних комунікацій StratCom Ukraine Оксана Горбач.

Більше інформації щодо можливостей та порядку вступу до українського закладу вищої освіту випускники зі шкіл ТОТ можуть отримати:

  • за телефоном гарячої лінії з питань освіти для мешканців тимчасово окупованих територій 0-800-504-425;
  • через урядову гарячу лінію на сайті Доступна освіта  та на сайті МОН  .

Інформаційна кампанія реалізується Центром стратегічних комунікацій StratCom Ukraine разом з освітніми центрами «Крим-Україна», «Донбас-Україна» та підрозділами Державної прикордонної служби України у Донецькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях за координації Міністерства освіти і науки. 

Нагадаємо, презентовано результати опитування здобувачів освіти з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму щодо вступної кампанії 2021 року.