A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Партнерство та дитиноцентризм - фінські експерти допомогли вчителям з Полтавщини трансформувати школу

Опубліковано 10 березня 2018 року о 12:54

Вчителі Трудолюбівської школи (Полтавська обл.) взяли участь у освітньому експерименті “Змінитися за 7 днів”, під час якого вони разом з фінськими експертами застосували нові методики викладання, а також навчились по-новому працювати з учнями. Це стало можливим завдяки конкурсу освітнього руху EdCamp Ukraine та фінської компанії Lumo Education, який було оголошено на початку лютого. Загалом, заявку на участь у проекті відправили 625 шкіл з усієї України.

Серед запропонованих фінами новацій - методика співучительства. Вона передбачає ведення одного уроку кількома педагогами одночасно. У такий спосіб їм вдається розкрити одну навчальну тему з кількох позицій. Приміром, говорячи про ланцюг живлення (харчовий, або трофічний ланцюг), учитель біології може залучити й інші науки - мову, математику, фізкультуру або мистецтво. Як показав експеримент, діти сприймають такі уроки як захопливу гру, а також краще засвоюють навчальний матеріал.

Крім того, українським вчителям розказали про нові інструменти роботи з учнями. Зокрема, важливою є система самооцінювання учнем своєї роботи на уроці. Це допомагає вчителю зрозуміти, де потрібно приділити додаткову увагу або дати роз'яснення.

«Ми не залучали в цей експеримент якісь грантові або бюджетні кошти. Втілили його завдяки внутрішнім ресурсам двох дружніх організацій. Тож він є безкоштовним для колективу й учнівтсва школи. Нині хочемо поширити отриманий досвід і допомогти всім охочим застосовувати методики, яким навчали нас фінські колеги”, – зазначив радник Міністра освіти і науки Олександр Елькін.

У реалізації проекту також взяли участь педагоги зі шкіл-півфіналісток: Мелітополя, Дрогобича та Кропивницького. На завершення, фінські експерти пообіцяли й надалі допомагати українським вчителям модернізувати освіту: надавати дистанційні консультації, інструменти для роботи з дітьми тощо.

Нагадуємо, що днями було підписано угоду між Україною та Фінляндією щодо підтримки реформи Нова українська школа.

Довідково. У межах проекту Україну відвідали троє фінських експертів: педагоги Еса Сінівуорі та Каісу Хелмінен, а також регіональний директор Lumo Education в Україні Дмитро Науменко.