A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Бразилія відкриває Програму інтеграції українських вчених

Опубліковано 22 березня 2022 року о 10:55


Уряд штату Парана за підтримки фонду Араукарія та Головного управління науки, техніки та вищої освіти (SETI) Бразилії оголосив про прийом та інтеграцію українських науковців, які вимушені покинути країну через повномасштабне військове вторгнення росії.

Штат Парана активно приймає біженців з України, оскільки тут проживають переважно українські іммігранти, розповсюджена українська мова та зберігаються національні традиції. Співробітництво українських та бразильських науковців у партнерстві з урядом штату стане вагомим кроком для відбудови та зміцнення української економіки у майбутньому.

Основною метою програми є надання можливості науковцям з українських університетів продовжувати свої дослідження в університетах штату Парана впродовж терміну до двох років. Очікується, що до програми буде долучено до 50 науковців, що мають наукове звання доктора наук, і які працюють або працювали в університетах України над розробкою дослідницьких проєктів. Ці викладачі отримають можливість викладати та підвищувати кваліфікацію в університетах штату Парана.

Для участі у програмі зацікавлені науковці мають подати заявку обсягом до двох сторінок українською, португальською або англійською мовою, де б містилася інформація про сферу дослідження, його мету і завдання.

Разом із заявкою кандидати повинні надати відео тривалістю до трьох хвилин, пояснюючи, над чим вони хотіли би працювати. Відео можна зняти на мобільний телефон у горизонтальному положенні, так, щоб камера охоплювала особу від пояса і вище. Організатори просять не знімати відео на вулиці та у місцях з високим рівнем шуму.

Відбір кандидатів здійснюватимуть представники відділів наукових досліджень та аспірантури університетів штату Парана, які зможуть прийняти у себе дослідників. Фонд Араукарія та Головне управління науки, техніки та вищої освіти забезпечать процес інтеграції українців у робочий процес.

Для проведення досліджень науковці отримають грант у розмірі 10 тис. реалів у категорії «Викладач-особливий гість» (PVE). Крім того, вони отримають надбавку в розмірі 1 тис. реалів на кожного утриманця віком до 18 років і/або старшого 60 років. Обмеження становитиме три доплати в розмірі 1 тис. реалів для кожного обраного дослідника.

На додаток до гранту PVE Фонд Араукарія надасть досліднику та його утриманцям, якщо такі є, авіаквитки до Бразилії та назад до України. Фонд також пропонує безкоштовні курси португальської мови як додаткової мови, щоб допомогти у процесі мовно-культурної інтеграції дослідників та їхніх утриманців.

Реєстрація для участі у програмі – за посиланням.

Для отримання додаткової інформації звертайтесь на адресу [email protected].

Нагадаємо, МОН ініціює створення міжнародної коаліції на підтримку освіти та науки України.